November 2004:

Op 7 November waren wij te gast bij het Oberkrainer-Quintett Münsterland, in het schitterende Brauhaus te Bocholt.

Ongeveer 600 mensen zaten in de volle zaal te genieten van dit muzikantenfeest.

Klik hier meer foto's te bekijken van dit gezellige optreden

 

Juli 2004:

Artikel uit De Stentor van 02-07-2004

Zomerconcert bij Erve Brooks

2 JULI 2004 - GELSELAAR - De Bargkapel uit Barchem geeft zondagmiddag vanaf 12 uur een gratis openluchtzomerconcert bij Erve Brooks in Gelselaar.

Het is het laatste optreden voor de zomervakantie van de kapel die onder leiding staat van dirigent Willem Jan Jolink. De Bargkapel brengt in Gelselaar veel werken van de nieuwe CD Schöne stunden mit Musik.

Ook is tijdens het concert de nieuwe dvd te koop, die de kapel vorige maand presenteerde. Een groot aantal opnames voor deze dvd hadden bij Erve Brooks plaats. Bij slecht weer wordt het concert in Erve Brooks gehouden.

 

Juni 2004:

DVD presentatie

Op 12 juni heeft de Bargkapel de dvd gepresenteerd, het werd een heerlijke avond muziek mmv. Tufaranka uit Tjechië en Jeffrey Schenk.

De avond werd geopend door de Bargkapel olv. Willem Jan Jolink, die een afwisselend programma ten gehore brachten.

Halverwege het programma kreeg Harry Luesink die vanwege ziekte een tijd uitgeschakeld was, de eerste dvd uitgereikt, hij mocht de dvd starten die daarna op een groot scherm geprojecteerd werd.

De beelden zijn gemaakt door Albert Bakker Video op verschillende fraaie lokaties waaronder Oostenrijk, Erve Brooks in Gelselaar, de zwiepse molen, de Berkelzomp in Borculo en de Orangerie in Ruurlo. Er is gewerkt met een professionele camera die garant staat voor de beste kwaliteit.

 

Na de pauze deed Tufaranka zijn naam eer aan, dit beroepsorkest gaf het publiek een voortreffelijk optreden.

 

 

Artikel uit De Stentor van 11-05-2004

Bargkapel presenteert dvd tijdens festival

van een onzer verslaggevers

11 MEI 2004 - BARCHEM - De Bargkapel is bezig een dvd op te nemen om de vele fans de gelegenheid te bieden ook visueel van de kapel te genieten. Die dvd wordt zaterdag 12 juni gepresenteerd, als de Bargkapel meewerkt aan het blaasfestival dat dan in De Heksenlaak in Barchem wordt gehouden.

Aan dat festival neemt ook het blaasorkest Tufaranka uit Tsjechië deel. Dat orkest komt voor een eenmalig optreden naar Oost-Nederland. Tufaranka is een vijftien-koppig beroepsorkest uit Sakvice, dat ligt in het zuidelijke gedeelte van Mahren. Het orkest staat zowel instrumentaal als vocaal hoog aangeschreven. Dirigent Jan Bilek en de trompetvirtuoos en componist Bohumir Kamenik hebben deze Mahrische beroepskapel in korte tijd internationale faam bezorgd. De kapel veroverde inmiddels eerste plaatsen bij de Goldenen Flugelhorn, Die Goldene Traube Sudmahrens en het Wereldfestival voor beroepsorkesten.

De Bargkapel speelt onder leiding van dirigent Willem Jan Jolink een thuiswedstrijd.

Het orkest laat alle aspecten van de blaasmuziek de revue passeren. De Bargkapel opent de avond met de dvd-presentatie. Ze verzorgt het eerste deel van de avond, Tufaranka het tweede. Tussendoor treedt Jeffrey Schenk op. Hij brengt een aantal Nederlandse hits ten gehore.

Het blaasfestival in De Heksenlaak begint om acht uur. Entreekaarten kunnen worden gereserveerd via de telefoonnummers 0573 441697 of 0573 441306.

Artikel uit De Gelderlander van 07-05-2004

Bargkapel in Steenderen

 Liefhebbers van Egerländer muziek komen zaterdag 8 mei aan hun trekken in café Heezen aan de Oltmansstraat 5 in Steenderen. Vanaf half negen laat blaasorkest de Bargkapel van zich horen. Naast Egerländer arrangementen en Tsjechische nummers maakt het orkest ook ruimte voor schlagers en accordeonmuziek.

April 2004:

 

Artikel uit De Stentor van 03-04-2004

 

500 keer LUSTIGE HEINRICH

van onze correspondent

3 APRIL 2004 - VORDEN/RUURLO - Het is een van de best beluisterde programma‘s van streekradio Achterhoek FM. Honderden luisteraars trekt Ruurloër Henk Vruggink op de donderdagavond met zijn radioprogramma met Egeländer, Tsjechische en Oekraïner blaasmuziek.

Dat aantal meet Vruggink af aan de talloze reacties die hij krijgt naar aanleiding van de uitzendingen. Iedere week is hij in de lucht, sinds februari 1994.

Donderdag 8 april beleeft ‘Lustige Heinrich‘ zijn vijfhonderdste editie bij de lokale omroep voor Vorden, Ruurlo en Lochem. En daar is Vruggink (56) best trots op. Want hij is een van de langst zittende en trouwste programmamakers van Achterhoek FM. ‘Ik heb heel wat medewerkers en vrijwilligers zien komen en gaan‘, zo blikt Vruggink terug in de studio aan de Wiersserbroekweg in Vorden.

FAVORIETE MUZIEK

Toen in februari 1994 een plek vrij kwam in de programmering op de donderdagavond greep Vruggink zijn kans. Hij stelde direct een programma samen rond zijn favoriete muziek.

Voor 1994 was Vruggink een jaar technicus geweest bij een informatieprogramma. Al snel kreeg de wekelijkse uitzending de titel ‘Lustige Heinrich‘ mee. Een titel die is afgeleid van Vrugginks favoriete Duitse televisieprogramma ‘Der Lustige Musikanten‘.

Vruggink wordt inmiddels in Ruurlo niet meer aangesproken met zijn eigen naam, maar met ‘Lustige Heinrich‘. ‘Toch een teken dat er naar mijn radioprogramma wordt geluisterd‘, zo stelt Vruggink vast.

INFORMATIE

Hij bereidt zich wekelijks gedegen voor op zijn twee uur durende programma. ‘Ik verzamel altijd uitgebreide informatie en documentatie van de kapellen en blaasorkesten die ik in mijn programma laat horen. Ook luister ik tijdens televisie-uitzendingen en concerten, hoe de naam van de kapellen en de nummers precies moeten worden uitgesproken. En dat is niet altijd even gemakkelijk.‘

Een specifieke voorkeur heeft Vruggink niet. Of het nu Egeländer, Tsjechische of Oekraïner muziek is, alles is hem even lief. Vruggink heeft in zijn privécollectie, waaruit hij put voor de uitzendingen, momenteel ruim vijfhonderd cd‘s. ‘Wat dat betreft heeft de familie het gemakkelijk. Op mijn verjaardag vraag ik altijd waardebonnen die ik dan aan nieuwe cd‘s besteed‘, zo zegt Vruggink.

PRIMEUR

Ook weten talloze kapellen en blaasorkesten uit heel Nederland de weg naar hem te vinden. Vorige week had Vruggink nog een primeur in zijn programma. ‘Als eerste mocht ik enkele nummers van de nieuwe cd van De Bargkapel draaien, met toestemming van dirigent Willem Jan Jolink.‘

Voor de vijfhonderdste uitzending van ‘Lustige Heinrich‘, donderdag van acht tot tien uur, treft Vruggink geen extra voorbereidingen. Traditioneel zal hij zijn programma met een mars openen. Vruggink: ‘Dat heb ik al 499 keer gedaan. Dus ook bij de vijfhonderdste uitzending.‘

Steun en toeverlaat tijdens de uitzendingen voor Vruggink is technicus Henk Simmelink. ‘We vormen een eenheid. Hopelijk ook in de komende vijfhonderd uitzendingen. Hoewel de toekomst van lokale omroepen natuurlijk wat in het ongewisse is met de gemeentelijke herindelingen, die ook de lokale omroepen zal treffen.‘

Henrike Siggeler stopt bij de Bargkapel

 

Na 10 jaar lidmaatschap van de Bargkapel heeft Henrike Siggeler op het nieuwjaarsconcert in Barchem officieel afscheid genomen van de Bargkapel, zij heeft nog wel meegespeeld op de laatste opnamen van de DVD waar zij in de beginperiode ook al haar medewerking aan had verleend. Ook heeft zij toegezegd nog in te willen vallen op het moment dat de kapel bij de klarinetten bezettingsproblemen heeft.

Wij willen Henrike bedanken voor haar inzet van deze jaren.

Er zijn gelukkig niet alleen leden die afscheid nemen van de kapel er melden zich ook nieuwe leden aan. John Nengerman gaat ons versterken. John heeft ons al vaker geholpen, toen nog als flugelhornist / trompettist, hij is ook meegeweest naar Oostenrijk en goed bevonden door de ballotagecommissie. Hij zal nu de baritons versterken en wij wensen hem daarbij veel succes.

 

Maart 2004:

 

Publicatie Gelders Dagblad 29 maart 2004

 

Bargkapel-cd voor bijzonder lid
van onze correspondent

29 MAART 2004 - RUURLO - Barchemer Appie Warnshuis beleefde gisteren een bijzondere dag bij De Bargkapel, ook al kon hij niet zijn vijfhonderdste concert spelen bij deze kapel. Uit handen van Hans Keuper ontving hij in De Keizerskroon in Ruurlo het eerste exemplaar van de nieuwe cd van De Bargkapel, Schöne Stunden mit Musik.
Appie Warnshuis was in 1966 één van de oprichters van De Bargkapel, die is ontstaan is uit de Barchemse muziekvereniging Crescendo. Warnshuis (65) maakt al 38 jaar als muzikant deel uit van de kapel.
Gisteren zou hij zijn vijfhonderdste concert met de kapel spelen. Een knieoperatie begin maart maakte dit echter onmogelijk.
Daarom kon Warnshuis voor het eerst in al die jaren eens naar zijn ‘eigen‘ kapel luisteren. ‘En dat was een zeer aparte belevenis‘, vertelde de flügelhorn-speler nadat hij de cd van Keuper in ontvangst had genomen. Warnshuis was dan ook zeer vereerd dat juist hij de nieuwe cd in ontvangst mocht nemen. Na Eine schöne Serenade die in 1994 werd uitgebracht, en de maxi-singel-cd Frëundschaft, die vier jaar geleden in het kader van het 25-jarig bestaan van de Vriendenkring van De Bargkapel werd uitgegeven, is Schöne Stunden mit Musik de derde cd die De Bargkapel in eigen beheer uitgeeft. In het verleden bracht de kapel vier lp‘s uit.
De opnames voor de cd vonden plaats in studio Alofs in Azewijn. De twaalf nummers op de nieuwe cd stonden nog niet eerder op het repertoire van de kapel. Dirigent Willem Jan Jolink was vooral gecharmeerd van het marsnummer Regimentsparade in een arrangement van Siegried Rundel, de polka Du bist mein Typ van Alois Austi en van het nummer Napoli van Willy Schöben op de nieuwe cd. In het nummer Mädel ruch her zu mir is naast Jolink ook zangeres Gera Kock te horen.
De cd is in een oplage van 500 exemplaren geperst en is bij leden van De Bargkapel en bij In de Groene Jager in Barchem voor vijftien euro te koop. Dialectzanger Hans Keuper verleende gisteren tijdens het concert niet alleen als presentator maar ook als zanger/harmonicaspeler medewerking aan het concert. Aan het slot van speelde Keuper samen met De Bargkapel.
Zaterdag 12 juni brengt De Bargkapel tijdens een optreden in manege De Heksenlaak in Zwiep een dvd uit.

 

 

Publicatie Contact 17 maart 2004

 

De Bargkapel presenteert nieuwe CD

 

Zondag 28 maart a.s. is het dan eindelijk zover, dan wordt de nieuwste CD van de Bargkapel uit Barchem gepresenteerd, de titel van deze CD is "Schöne stunden mit musik". Deze CD is alweer de derde CD na 4 elpees die de Bargkapel heeft gemaakt.

De Bargkapel zal deze morgen en middag verschillende nummers ten gehore brengen, en natuurlijk kunt u de nieuwste CD hier kopen.

De kapel staat alweer ruim 17 jaar onder leiding van Willem Jan Jolink, en de zang wordt verzorgt door Gera Kock.

Dat de Bargkapel nog steeds bekend staat als een van de betere Egerländer Kapellen, blijkt wel uit het groot aantal optredens die zij door het hele land verzorgen, vorig jaar namen zij deel aan de Nederlandse muziekdagen in Westendorf (Tirol), en ook dit jaar staan alweer enkele optredens in Duitsland vast.

Deze ochtend wordt gepresenteerd door niemand minder dan Hans Keuper, bekend van Boh Foi Toch.

Hans Keuper zal voor de pauze enkele nummers spelen van het programma waarmee hij in de theaters optreedt, na de pauze zal hij samen met de Bargkapel enkele nummers ten gehore brengen, het belooft een uniek optreden te worden, omdat dit de eerste keer is dat hij samen met een Egerländer orkest zal optreden.

Dit alles vindt plaats bij de Keizerskroon in Ruurlo.

 

Kaarten kunt u telefonisch reserveren of afhalen bij De Keizerskroon, tel. 0573-451416.

 

 

Publicatie De Bronckhorster 17 maart 2004

 

Sehr lustigen abend in Zelhem

 

Al voor de negende maal trad de Bargkapel op in De Brink in Zelhem. Zaterdag was het cultureel centrum gevuld met bijna tweehonderd liefhebbers van Egerlander muziek, die van heinde en verre kwamen om deze lustigen abend mee te maken. Niet alleen de Bargkapel verzorgde de muziek. Het gezelschap Die Keiser Baum uit Horst was te gast en leverde een flinke bijdrage aan het programma. Onder het genot van een hapje en een drankje was deze lustigen abend een prima gelegenheid om met muziekliefhebbers onder elkaar een praatje te maken. volgend jaar wordt het tweede lustrum gevierd en daarvoor heeft de vriendenkring van de Bargkapel alvast een bijzondere gast weten te strikken. De Grensland Express uit Kerkrade, die er eigenlijk twee jaar geleden mee ophield, komt voor de gelegenheid weer eens samen. Noteer dus vast in de agenda: 12 maart 2005: Ein lustigen abend in Zelhem.

 

Tevens zijn er op 7 maart nog opnames gemaakt voor onze DVD die later in dit voorjaar gepresenteerd zal worden. Als locatie is Erve Brooks in Gelselaar gekozen waar prachtige plaatjes geschoten zijn.

 

Januari 2004:

 

Publicatie Gelders Dagblad 19 jan. 2004, Bart J. Mendelson

 

Feestelijk optreden Bargkapel

 

Gehoord op 18 januari in De Groene Jager Barchem: De Bargkapel olv

Willem Jan Jolink met Gera Kok zang en een gastoptreden van René

Slabak en Huub Keulartz.

Een meer dan uitverkochte zaal zorgde bij dit concert voor veel

teleurgestelde fans. De Bargkapel had voor dit concert nog wel

honderd kaarten meer kunnen verkopen. Fans uit binnen- en buitenland

kwamen vroeg om nog een goed plaatsje te krijgen, de plaatsen aan de

tafels waren een uur voor aanvang allemaal al bezet. De bijna

driehonderd aanwezigen kregen zonder meer het concert waar ze op

gerekend hadden. Er werd traditioneel geopend met de Radetzkymars,

een goed begin. In de vele instrumentale nummers die volgden viel

eigenlijk steeds één ding op, de klarinettisten waren slechts te

horen als de koperblazers zich beheersten. Dat dit vaker goed ging

dan in het begin te horen was is een compliment voor het hele orkest

en de dirigent. Ook een compliment aan de blazers was dat als de

dirigent ging zingen het orkest niet liet horen leiding te missen.

Dat is voor een deel zeker te danken aan het goede slagwerk. De zang

van Gera Kok en Willem Jan Jolink klonk in het begin nog wat

aarzelend, maar kwam na een aantal nummers goed los. Dat gebeurde

onder andere tijdens Alte Lieder Junge Herze. Het publiek genoot door

spontaan mee te klappen en deinen waar dat aan de orde was en vaak

had je het gevoel dat het later op de dag was. De sfeer was die van

een gezellige stube op een mooie avond.

Het gastoptreden van Limburger René Slapak op Steirische Harmonika en

Huub Keulartz op bas was een genoegen voor het publiek. Slapak

bespeelt zijn instrument met schijnbaar gemak, alsof het zijn

dagelijks werk is. Virtuoos en met zichtbaar plezier speelt hij zowel

de rustigere werken als vlotte nummers. Met Harmonika Grüss werd hij

een aantal jaren geleden kampioen in Tsjechië. Dat verdiend was liet

hij ook nu weer horen. Behalve zijn instrument wist hij ook het

publiek kundig te bespelen, het werd betrokken via meezingen en

klappen en genoot daar zichtbaar van.

Voor Barchem en de Bargkapel was het totale concert een groot feest

wat best nog wat langer had mogen duren.