December 2005:

 

November 2005:

Genieten van Auner Alpenspektakel.

Artikel uit de Stentor 7 november 2005:

"Showtime" luidt het motto van de Auner uit Westendorf in het Tiroler Brixental. Dat achter showtime meer schuil gaat dan de bekende taferelen bij een bierfeest of Tiroleravond, daarvan raakt het 350-koppig publiek in Ruurlo snel overtuigt.

"Nou kijk, gewoon gewoon spelen en een hoed opzetten, is vandaag de dag gewoon te weinig", verklaart Peter Ashaber. Hij is de chef van de Auner, vernoemd naar het dorpsdeel AU in Westendorf. De succesformule van de allround muzikanten blijkt het bespelen van maar liefst 32 instrumenten te zijn. Dit zijn ondermeer een doedelzak, vijf alpenhoorns, een zurla, panfluit, didgeridoo, zingende zaag, contrabas en koeiebellen.

E

ngelbert, de broer van Peter, speelt zaterdagavond zelfs trompet en basgitaar tegelijk. Hij is het ook die de toeschouwers met zijn Tiroler harp versteld doet staan. Samen met Sepp Eberl componeert hij de meeste melodien. Voor alle toetsen is Eberl verantwoordelijk. Hij bespeelt de accordeon met bokshandschoenen, danst door de zaal, springt op stoelen en tafels en stoot daarbij een oorverdovend "juchuchuchuuuu" uit.

Hannes Mösinger is de komiek van de band en speelt op zijn klarinet de mooiste droommelodieen en op zijn didgeridoo de vurigste ritmes.

Zangeres Manuela Alfreider maakt sinds twee jaar deel uit van de Auner. Ondanks haar vurige uitstraling vormt zij toch het rustpunt binnen de groep, die inmiddels ruim dertig jaar bestaat.

 

Tot de vaste fans van de Auner behoren Bernard en Riek Wunderink, JAn en Willemien Hulshof en Dick en Mini Groot Wassink uit Vorden. Jaarlijks gaan Dick en Mini naar het Oostenrijkse Westendorf op vakantie, waar ze steevast een bezoek brengen aan hun favoriete muzikanten die daar wekelijks optreden. De muzikanten zijn zelfs al eens bij de Groot Wassinks speciaal ingerichte Vordense "Skihutgarage"geweest. De gezelligheid rond de band heeft hun zaterdag naar Ruurlo gedreven. "De optredens zijn telkens een feest", zegt Mini. Ook Hulshof is Lyrisch over zijn idolen.

 

Één van de grootste fans van de Auner is de 34 jarige Harald van Kuppenveld uit Leuth. Vrijwel geen enkel optreden tijdens de Nederlandse tour slaat van Kuppenveld over. Naar goed gebruik treedt hij altijd even samen met de Auner op. Ook zaterdagavond mag hij op zijn trompet even met zijn favorieten het bekende nummer Il silenzio meespelen. Fanclubvoorzitter Lotte Donders uit Tilburg straalt in de Keizerskroon werkelijk van oor tot oor. "Jongens wat een feest". We komen volgend jaar weer in Ruurlo terug voor de fanclubdag. Het is hier zo gezellig toeven.

 

Wat van ver komt is lekker.

 

Jammer dat in het verslag van de Stentor, niets te lezen valt over het optreden van de Bargkapel dat voor het optreden van de Auner plaatsvond.

Misschien was de recensent te laat en heeft hij het optreden van de Bargkapel gemist of vond hij het niet de moeite waard.

Het was echter een prachtig optreden, wat duidelijk aan de reacties van het publiek te zien was, die regelmatig van de stoelen afkwamen.

Veel bekende melodieën zijn de revue gepasseerd.

Het publiek was al lekker opgewarmd toen de Auner begon.

 

 

 

 

 

Juli 2005:

Wie gaat er mee met de Bargkapel naar Dorf Münsterland.

Zondag 10 juli 2005 wordt een optreden verzorgt in Dorf Münsterland, dit is i.s.m. Van den Berg reizen uit Loenen georganiseerd t.g.v. het 50 jarig bestaan van dit bedrijf.

U kunt mee naar dit concert, s Morgens wordt u tussen 08.30 en 09.30 uur met verschillende luxe touringcars opgehaald van verschillende plaatsen op de Veluwe en in de Achterhoek en kunt dan genieten van een afwisselend concert. Uw verblijf wordt hier afgesloten met een heerlijk 3 gangen diner. Tussen 17:30 en 18:30 uur wordt u teruggebracht bij uw opstapplaats.

Voor meer info klik hier.

Bij Bloazeri’j kan nog wel wat volk bi’j

Artikel uit Extra nieuws 25 mei 2005:

Lochem- Met een mooie blauwe lucht boven het jonge groen in het Openluchttheater De Zandkuil was het er zondag in het zonnetje heerlijk toeven. Met daarbij nog de rododendrons in volle bloei was het meest ideale decor geschapen voor de eerste editie van de Bloazeri’j. Het vogelenkoor in het dichte lover zong om het hardst mee met de welluidende klanken van de Bargkapel en later bij die van het dweilorkest de Uitjedak-kapel uit Nijmegen. Er werden weer vele muzikale hoogstandjes ten gehore gebracht wat door de aanwezigen onder het genot van een hapje en een drankje hooglijk werd gewaardeerd. Zo’n mooi programma in een zo’n geweldige sfeer had echter wel wat meer belangstelling verdiend. Maar na het ervaren van deze eerste uitvoering van Bloazeri’j komt er een volgende keer zeker meer volk op af. Beter kan de organisatie het niet maken!

Om meer foto's van het concert in het openluchttheater te zien klik hier.

April 2005:

Huwelijk 2:

Het was druk afgelopen tijd, ook Gea vond het tijd worden om te trouwen, en wel op 21 April. De gelukkige is Wilco met wie zij een zoon heeft.

MusikantenStadl is er niets bij, de zaal was afgeladen met muzikanten die zich tot in de late uurtjes goed vermaakt hebben.

Huwelijk 1:

Jazeker, hij is nu getrouwd onze John.

Op 4 April is John in het huwelijk getreden met Asha, de kapel was ook uitgenodigd en heeft een gezellige avond beleefd op de korenmarkt in Arnhem. Zelfs André Hazes had een lange reis ondernomen om een optreden te verzorgen.

Stan geboren:

Op 2 april is Stan geboren, hij is de zoon van André en Mascha en broertje van Brend.

De kapel wil jullie van harte feliciteren met deze gezinsuitbreiding.

 

 

Bloazeri-je wordt jaarlijks muziekfeest in openluchttheater.

Artikel uit de Stentor, 26 APRIL 2005 - LOCHEM -

De Bloazeri - je is de naam van een nieuw evenement in het openluchttheater van Lochem. De eerste editie wordt gehouden op zondag 22 mei. Daarvoor zijn twee blaaskapellen van naam en faam gecontracteerd: De Bargkapel uit Barchem en de Uitjedak - kapel uit Nijmegen. De eerste staat garant voor eersteklas Egerländermuziek, de tweede voor groot feest. De Stichting Openluchttheater Lochem (STOL) wil de Bloazeri-je laten uitgroeien tot een jaarlijks terugkerend blaasfestival, waar bij gebleken succes een aantal kapellen aan deel kan nemen. Voor dit jaar mikt de organisatie op enkele honderden bezoekers. In het theater wordt de sfeer van een typisch Duitse ‘biergarten’ nagebootst, met lange tafels en banken rondom het podium. Hiervoor wordt het in de afgelopen maanden geheel gerestaureerde vaste podium van de Zandkuil gebruikt. Publiek en muzikanten komen zo heel dicht bij elkaar te zitten, waardoor een intieme sfeer ontstaat. Het feest begint op de typische frühschoptijd van half twaalf en duurt tot ongeveer half vier. Eten en drinken is volop verkrijgbaar.

Veertig jaar

De Bargkapel bestaat volgend jaar veertig jaar en is daarmee een van de oudste Egerländerkapellen in Nederland, al moet daarbij worden opgemerkt dat werd begonnen als boerenkapel. Begin jaren zeventig begon de victorie, toen de nog altijd bekende trompettist Geert Sprick zich bij De Bargkapel meldde. Eerst was hij muzikant, maar later ook dirigent. Onder zijn leiding werden de nodige prijzen gewonnen en kampioenschappen behaald. Sprick is tegenwoordig dirigent van de Glanerbrugger Muzikanten. In 1981 nam Herman Engelbertinck het dirigeerstokje over. Hij loodste de Bargkapel naar nog een Nederlands kampioenschap en naar de tweede plaats in NCRV’s Blaastest, die op de televisie werd uitgezonden. Na Cyril van Paucke nam de huidige dirigent Willem Jan Jolink het roer over. Hij is een muzikant uit 'eigen kweek' met een conservatoriumopleiding. De kapel heeft ruim twintig leden. Op het repertoire staan vooral Egerländer en Tsjechische nummers die van zang worden voorzien dor de dirigent zelf en Gera Kock.

De Uitjedak-kapel uit Nijmegen bestaat zo'n twaalf jaar en staat bekend als de ultieme feestkapel. Op het repertoire staan klassiekers tot popsongs en uiteraard de nodige meezingers. Een optreden van de Uitjedak-kapel is een show vol energie, veel gespetter en nog meer volume. De combinatie van blazers en slagwerkers zorgt voor opzwepende muziek waarbij niemand stil kan blijven zitten. De kaartverkoop voor Bloazeri-je is inmiddels gestart bij Zweverink Muziek aan de Zwiepseweg 80 in Lochem. De prijs van een kaartje bedraagt 7,50 euro, voor kinderen de helft.

Maart 2005:

Artikel uit Nieuwsbrief 1-2005, Vrienden van de Bargkapel

Optreden Zelhem, 12 Maart

Op 12 Maart a.s. is het voor de 10e keer dat de Bargkapel een optreden verzorgd in Cultureel Centrum de Brink in Zelhem, en om dit lustrum te vieren zal deze avond de Grensland Express uit Kerkrade het optreden na de pauze verzorgen. De aanvang van dit optreden is 20:00 uur, terwijl de zaal al om 19:00 uur geopend is. Kaarten á € 12,- (€ 9,- voor Donateurs), kunt u bestellen bij de Brink, Tel. 0314-622140

Februari 2005:

Artikel uit Nieuwsbrief 1-2005, Vrienden van de Bargkapel

Optreden Ruurlo, 20 Februari

Op Zondag 20 februari a.s. organiseert de Bargkapel weer haar jaarlijks terugkerend fruhshoppen bij de Keizerskroon te Ruurlo, tevens zullen tussen de blokjes blaasmuziek door, de Grolse Hofzangers optreden. Deze enthousiaste groep zangers uit het naburige Groenlo, zullen zowel achterhoeks als Nederlands en Duitstalige nummers ten gehore brengen, waarbij zeer zeker mee gezongen mag worden.

De ochtend begint om 11:30 uur, en de zaal is open om 10:30 uur. Kaarten á € 7,50 kunt u bestellen bij de Keizerskroon Tel. 0573-451416, of 's morgens aan de zaal, maar kom op tijd, want vol is vol.

Artikel uit De Stentor van 07-02-2005

Fundament onder De Bargkapel

door JAN HENDRIKSEN

7 FEBRUARI 2005 - BARCHEM - De huidige 22 muzikanten van blaaskapel De Bargkapel uit Barchem vormen na bijna 39 jaar een vereniging. De ruim 300 leden van de Vriendenkring van de Bargkapel worden binnenkort ondergebracht bij de nieuw te vormen Stichting De Vrienden van de Bargkapel. Dat hebben beide partijen met elkaar afgesproken.

Zowel het dagelijks bestuur van de muzikanten als van de vriendenkring was tot op heden hoofdelijk aansprakelijk voor de gang van zaken rond kapel en vriendenkring.

‘En daar wilden we vanaf,’ aldus voorzitter Henk Vruggink (57) uit Ruurlo van de nieuw te vormen Stichting De Vrienden van de Bargkapel.

 

Nieuwsbrief

Samen met penningmeester Dick Eelderink uit Hengelo (G) en Joop Siksma uit Borculo gaat Vruggink het stichtingsbestuur vormen dat onder meer jaarlijks een aantal concerten voor De Bargkapel organiseert. Ook wil de stichting met ingang van dit jaar elk kwartaal een nieuwsbrief onder haar 300 leden verspreiden. Tot vorig jaar gebeurde dat zonder regelmaat.

 

Het stichtingsbestuur en voorzitter Dinand Leusink van de muzikanten van de Bargkapel zijn momenteel druk bezig met het opstellen van statuten en huishoudelijke reglement. ‘Er veranderd aan de doelstelling van de Bargkapel formeel niets. Maar we laten een en ander nu bij de notaris vastleggen en schrijven ons in bij de Kamer van Koophandel, zodat we niet meer hoofdelijk aansprakelijk zijn.’

‘Belastingtechnisch werd het rond de kapel en de Vriendenkring ook een steeds complexere zaak. Optredens werden via privé-rekeningen afgeboekt. Dat was niet meer verantwoord en daar wilden we vanaf,’verklaart Leusink.

 

Januari 2005:

 

 

28 Januari 2005 Optreden Loenen
 


Een mooi avond was het in Loenen,
Onze jongens van het geluid hadden het hele podium aangekleed met Licht en Geluid zodat het er allemaal verzorgd uit zag.
Het publiek kwam uit heel Nederland en werden door "Van Den Berg Touring en Reizen" gehaald en weer thuis gebracht.

De firma Van Den Berg, had dit optreden georganiseerd wegens het 50 jarig bestaan van deze firma.
Tweehonderd liefhebbers van Egerlander muziek, en Reizen, die van heinde en verre kwamen om deze lustigen abend mee te maken.

Niet alleen de Bargkapel verzorgde de muziek. Het gezelschap "De Sleppers" uit Ruurlo waren te gast en leverde een flinke bijdrage aan het programma. Het werd een leuke avond want de stemming zat er al vroeg in en de mensen deden gezellig mee. Onder het genot van de klanken van de Bargkapel en de Sleppers en een hapje en een drankje, was deze lustigen abend een prima gelegenheid om onder elkaar een praatje te maken over het reisaanbod van 2005 en en te genieten van de muziek.
Om ongeveer 23.45 uur zette willem-jan het laatste nummer in zodat iedereen om 00.00 uur weer naar huis kon gaan.

 Hopelijk heeft u allen genoten
en tot een volgende keer


 

23 Januari 2005

 

Hans en Hester hebben een tweede zoon gekregen.

Zijn naam is Koen en woog bij de geboorte 4090 gram.

Hans en Hester, gefeliciteerd namens de hele kapel.

 

Artikel uit Extra nieuws 19 januari 2005:

Nieuwjaarsconcert van de Bargkapel - Barchem- Zondag 16 Januari werd er in Hotel “In de Groene Jager”te Barchem het traditionele nieuwjaarsconcert van de Bargkapel gehouden. Dit jaarlijks terugkerende concert wordt georganiseerd door de Vriendenkring van de Bargkapel.
Voorzitter Mini Teerink-Wolsink nam, na 28 jaar diverse bestuursfuncties te hebben bekleed, afscheid. Zij werd door de Bargkapel en het bestuur flink in het zonnetje gezet. “Ik heb me altijd met veel plezier en betrokkenheid ingezet, en kan terugkijken op vele leuke en gezellige jaren” waren haar woorden. Ze werd door het bestuur benoemd als erelid. Mini zal zeker tijdens optredens van Bargkapel aanwezig zijn, want ze is een muziekliefhebber in hart en nieren. Haar functie wordt opgevolgd door dhr. Henk Vruggink. Hij kreeg de voorzittershamer overhandigd.