Oktober 2006:

Jubilerende Bargkapel presenteert nieuwe outfit en cd

Artikel uit de stentor Maandag 23 oktober 2006 door Jan Hendriksen

De Bargkapel vierde zaterdagavond in het dorpshuis ’t Onderschoer op grootste wijze haar veertigjarig bestaan met een jubileumconcert. Er waren meer dan vijfhonderd bezoekers die de presentatie van een nieuwe outfit en cd meemaakten.

Ook waren er de huldiging van Appie Warnshuis en optredens van de blaaskapel en gastoptredens van Vinocanka. De Berkelzangers en Die Zwei. Het werd een lange maar zeer afwisselende en boeiende muziekavond. De Bargkapel al veertig jaar een bekende en gewaardeerde blaaskapel. Dat werd groots gevierd op de thuisbasis in Barchem. Bestond de kapel veertig jaar geleden louter uit Barchemse muzikanten, anno 2006 is de 22 leden tellende kapel een streekkapel met muzikanten uit de verre omgeving. De Bargkapel opende de avond in het dorpshuis in boerenkiel. Immers in de begin jaren vormden de muzikanten een boerenkapel. Maar daar kwam destijds onder leiding van dirigent Geert Sprick, die zaterdagavond als presentator optrad, al snel verandering in. Egerlander muziek vormde vanaf begin jaren zeventig de hoofdmoot. En met succes. Diverse landtitels tijdens blaasfestivals werden binnengehaald. In 1973 verscheen de eerste elpee van de kapel: ‘Schwung und gute Laune’. Vooral in de beginjaren werd er onder leiding van Sprick flink aan de weg getimmerd. In totaal volgden er vier elpees, drie cd’s en in 2004 verscheen de eerste dvd van de kapel.

Nieuw werk

Zaterdagavond volgde de negende geluidsdrager. Op de nieuwe cd ‘Wenn uns’re Musikanten spielen’ zijn opnames te horen van alle elpees, cd’s en de dvd die door de kapel zijn uitgebracht, aangevuld met vier nieuwe nummers onder leiding van de huidige kapelmeester Willem Jan Jolink. Tootje Warnshuis ontving het eerst exemplaar uit handen van Sprick.

Outfit

Stichting Vrienden van de Bargkapel schonken zaterdagavond de muzikanten een  geheel nieuwe outfit. Voorzitter Henk Vruggink van de stichting: De kostuums zijn speciaal in Zuid Duitsland vervaardigd. Door de steun van onze bijna driehonderd leden en door drie fantastische verlotingen tijdens de laatste concerten van de kapel is het financieel mogelijk geworden om de muzikanten en zangeres Gera Kock in het nieuw te steken. De nieuwe kostuums werden met een daverend applaus door publiek en muzikanten ontvangen. Ook Appie Warnshuis (68) viel een daverend applaus ten deel. De Barchemer is nu nog de enige muzikant die vanaf de oprichting deel uitmaakte van de kapel. Met veel plezier bespeelt hij nog steeds de flugelhorn. ‘Met dank aan mijn vrouw Gerrie. Die in die veertig jaar in totaal tweeënhalf jaar alleen thuis moeten zitten als ik met de kapel op pad was.’

De Bargkapel besloot het jubileumconcert met een gezamenlijk optreden met mannenkoor de Berkelzangers uit Borculo.

 

 

Rechts op de foto Hans Dijkman met naast zich Appie Warnshuis. Ze zitten al negen jaar naast elkaar bij optredens en repetities van de Bargkapel.

Foto HENK BRAAKHEKKE

Bargkapel viert veertigjarig jubileum

Artikel uit de Stentor 10 OKTOBER 2006

Ze zitten al negen jaar gebroederlijk naast elkaar tijdens repetities en optredens. Appie Warnshuis, met 68 jaar de oudste muzikant van het stel en Hans Dijkman (29), de op één na jongste muzikant van de dit jaar veertig jaar bestaande Barchemse Bargkapel. Verdere overeenkomsten? Jazeker. Beiden spelen met passie in de kapel op de flugelhorn en de wieg van beiden stond in Barchem.

Het leeftijdverschil mag dan groot zijn. Maar als muziek je grootste hobby en passie is zegt de generatiekloof niets. Daarvan zijn de twee overtuigd. Warnshuis is nu nog de enige die er van het begin af bij was. Dijkman speelt tien jaar in de kapel. Meer dan vijfhonderd optredens heeft Warnshuis inmiddels met de Bargkapel op zijn naam staan. Dijkman, die sinds een aantal jaren in Bathmen woont, heeft niet geteld. ‘Minimaal honderd. Want we treden gemiddeld tien tot twaalf maal per jaar op.’

Dijkman leerde de fijne kneepjes van de Egeländer muziek van Warnshuis. ‘Ik heb verscheidende knietjes en porretjes van hem gehad. Appie is een perfecte leermeester voor mij geweest’, laat de voormalige Barchemer weten.

Warnshuis herinnert zich nog veel over de talloze optredens. Van legendarische optredens tijdens de blaasfestivals van dertig jaar geleden tot de recente optredens in Oostenrijk. ‘Het zijn allemaal even dierbare herinneringen. Gezelligheid was altijd de basis. En aan de stamtafel van uitvalsbasis In de Groene Jager heeft zich ook heel wat afgespeeld’, grijnst de voormalige bouwaannemer. Warnshuis zou nog wel graag een keer meedoen aan een blaasconcours. ‘We musiceren op een hoog niveau. Ik wil me net als dertig jaar geleden graag nog eens meten met andere kapellen.’

De Bargkapel werd op 5 november 1966 opgericht. De kapel kwam voort uit de plaatselijke muziekvereniging Crescendo. In 1971 werd de boerenkiel ingeruild en schakelde de kapel over op Egeländer muziek en kleding. Onder leiding van dirigent Geert Sprick uit Neede werd in 1972 voor het eerst en met succes deelgenomen aan de landskampioenschappen voor blaaskapellen. De muzikanten gingen huiswaarts met een eerste prijs in de Bergklasse. In 1972 herhaalde de kapel dit huzarenstukje in de Topklasse. De kampioenschappen werden destijds door de NCRV-televisie uitgezonden. In 1977 werd de Barchemse kapel weer nationaal kampioen in de Topklasse. Tegenwoordig doet de Bargkapel niet meer deel aan blaaskampioenschappen. De kapel telde in afgelopen veertig jaar vier dirigenten. Geert Sprick leidde de kapel in de begin jaren. Vervolgens zwaaide Herman Engelbertinck en Cyrille van Pouche de scepter. Inmiddels staat Willem Jan Jolink uit Wichmond al weer negentien jaar voor het orkest. De kapel bracht diverse lp’s en cd’s uit evenals een dvd.

Het veertigjarig bestaan wordt op zaterdagavond 21 oktober in dorpshuis ’t Onderschoer gevierd met een groot jubileumconcert, aanvang acht uur. Naast de Bargkapel verlenen ook De Berkelzangers uit Borculo, de Lochemse kapel Vinocanka en het Ruurlose/Gelselaarse duo Die Zwei medewerking. Tevens zal de 22 leden tellende kapel zich na de pauze in een geheel nieuwe outfit presenteren. Dan is ook de presentatie van de nieuwste cd van de muzikanten. De voorverkoop van kaarten vindt plaats bij HCR In de Groene Jager in Barchem en bij Alex Schoenmode in Ruurlo. Kaarten kosten 7,50 euro. Leden van de Vriendenkring krijgen reductie.

 

Jubileumconcert 40 jaar Bargkapel.  Klik hier voor een uitgebreide uitleg over wie er mee doen en wanneer dit unieke concert gegeven wordt.

Groots Jubileum Bargkapel

Artikel uit Extra Nieuws 27 sept. 2006

Barchem- De Bargkapel uit Barchem, bestaat dit jaar 40 jaar, en is daarmee een van de

oudste egerlander kapellen, die er in Nederland zijn.

In de vroegere jaren, behoorde de Bargkapel tot de toporkesten van Nederland, dat getuigd uit de diverse landskampioentitels, die zij op hun naam hebben staan, en diverse keren waren zij oostelijk kampioen. In die 40 jaar hebben zij diverse geluidsdragers opgenomen, alsmede een DVD.

Verschillende dirigenten en muzikanten die hun naam verdiend hebben in de wereld van de blaasmuziek hebben deel uitgemaakt van de Bargkapel, waaronder Geert Sprick thans presentator bij RTV oost, en dirigent van de inmiddels opgeheven Glanerbrugger Musikanten, en Herman Engelbertinck, die jaren lang deel heeft uitgemaakt van de wereldberoemde Egerlander Musikanten onder leiding van Ernst Mosch, en die momenteel een eigen orkest heeft van topformaat. Al meer dan 20 jaar staat het orkest nu onder leiding van Willem Jan Jolink, die samen met Gera Kock ook de zang verzorgd. Dat de Bargkapel geliefd is in de regio en ver daar buiten, getuigd wel uit de ruim driehonderd leden tellende “vrienden van de Bargkapel”.

Het groots opgezette jubileumconcert vind plaats op zaterdag 21 oktober, bij ’t Onderschoer te Barchem, en begint om 20.00 uur (zaal open 19.00 uur) . De avond zal gepresenteerd worden door Geert Sprick, en aan de avond werken naast de Bargkapel mee de 6 mans formatie Vinocanka en de Berkelzangers. Verder zal optreden het Duo “Die Zwei” die melodieën uit de Alpen zullen zingen. Na de pauze zal de Bargkapel optreden in hun nieuwe tenue, die hun aan wordt geboden door de “vrienden van de Bargkapel”, en die is gekocht in het zuidelijkste puntje van Duitsland.

Het wordt een avond om nooit te vergeten. Kaarten voor deze avond kunt u bestellen bij De Groene Jager tel 0573 – 441201, of bij Alex Schoenmode tel 0573 – 451307 bestel op tijd, want vol is vol.

September 2006:

De Bargkapel is de studio ingedoken om een aantal nummers op te nemen,  ook deze keer zijn we weer naar de opname studio van Huub Alofs gegaan, deze heeft inmiddels een nieuwe studio ingericht in Zeddam.

Door hier te klikken kunt u enkele foto's bekijken die gemaakt zijn tijdens de opname door onze eigen fotograaf Paulette Willems

De CD zal op onze jubileumavond gepresenteerd worden.

Mei 2006:

Optreden Eerbeek 28 mei 2006

Zondagmiddag, een buitenconcert, het leek er de afgelopen dagen niet op dat het buiten zou plaats vinden.

De temperatuur was niet erg hoog, maar het was droog, en af en toe werden de bezoekers op een zonnestraal getrakteerd.

Achteraf mag deze middag toch een succes heten, alle stoelen waren bezet, en het publiek enthousiast. Van deze middag zijn ook een aantal foto's gemaakt door hier te klikken kunt u deze bekijken.

 

Maart 2006:

Wim en Gera zijn zelf ook dol op Alpenmuziek

Artikel uit de Stentor 1 maart 2006 door JAN HENDRIKSEN
 

1 MAART 2006 - RUURLO/GELSELAAR - Hij viert dit jaar zijn gouden jubileum als muzikant. Musiceerde in die vijftig jaar echter nog nooit samen met een vrouw. Zij zingt al 25 jaar met veel verve. Veelal samen met musicerende mannen in muziekkapellen. Beiden zijn een nieuwe muzikale uitdaging aangegaan en vormen sinds kort het nieuwe duo ‘Die Zwei’. Wim Dolphijn uit Ruurlo en Gera Kock uit Gelselaar zien het wel met elkaar zitten. Muziek is hun grootste passie. Bijna al hun hele leven lang.

 

Foto HENK BRAAKHEKKE

 Het nieuwe duo ‘Die Zwei’, Wim Dolphijn uit Ruurlo en Gera Kock uit Gelselaar, hebben de zogenoemde Alpenklanken tot hiun spercialiteit gemaakt. ‘Muziek die het goed doet in Oost-Nederland’, aldus de muzikanten.

De Ruurloër begon als jong ‘broekie’ van zeventien zijn muzikale loopbaan in het Achterhoekse dansorkest The Woodpeckers. Gera Kock maakte als dertienjarig zangeresje haar debuut bij De Edelweiss Kapelle in haar geboortedorp Gelselaar.

Twintig jaar lang was Gera het gezicht van de kapel. Dolphijn speelde na The Woodpeckers bij befaamde dansorkesten als Lost Fellow en The Spitfires, om in 1981 op de solo toer te gaan. Kock werd drie jaar geleden gevraagd door de Barchemse Bargkapel om daar haar zangkwaliteiten te laten horen. Na kort beraad hapte ze toe. Daar zingt ze nu met veel verve samen met dirigent Willem Jan Jolink de prachtigste partijen. Ook voor ‘Die Zwei’ werd ze gevraagd. Het ‘aanzoek’ van Dolphijn overviel haar wel. Maar lang nadenken hoefde ze ook nu weer niet. ‘Muziek is mijn grootste passie’, zo laat de inmiddels 40-jarige zangeres weten. Als jong meisje trad ze toe als zangeres van De Edelweiss Kapelle. Zingen was toen ook al haar grootste hobby. Ze komt uit een echt muzieknest. Vader speelde al bij de Edelweiss Kapelle. Zus Henny was daarbij ook actief als zangeres.

Na enkele jaren rust hapte Gera drie jaar geleden weer toe. De Bargkapel kwam op haar muzikale weg. Via die kapel kwam Wim Dolphijn haar ook op het spoor. ‘En zo is het gelopen’, zegt het duo. Beiden zijn gecharmeerd van een breed muzikaal repertoire. ‘Als het maar gezelligheid en plezier geeft’, zegt Wim, die naast keyboard ook accordeon speelt. Van Oberkraïner tot het levenslied van Jannus. Niets is het duo vreemd. Maar ook populair Engels werk ontbreekt niet op de repertoirelijst. Wekelijks repeteert het duo in de garage van Dolphijn.

Twee weken geleden beleefde het uitverkochte concert van De Bargkapel de première van het duo. Het publiek werd verrast. ‘Ondanks al onze ervaring was het best spannend. Maar het optreden werd uitermate goed ontvangen’, zo blikt het tweetal terug op het eerste officiële optreden.

Naar verwachting volgen er nog velen. Dolphijn: ‘We zijn amper begonnen. En nu al worden we gevraagd voor diverse partijen en feesten.’ Specialiteit van het tweetal zijn de zogenoemde Alpenklanken. Gera: ‘Muziek die het goed doet in Oost-Nederland. Niet voor niets kijken veel mensen naar de Duitse muziekprogramma’s waarin ‘alpenklanken’ centraal staan. We kicken allebei ook op dat genre.’ In het verlengde daarvan heeft ‘Die Zwie’ de cd ‘Die Berge und Du’ uitgebracht. Dertien ‘alpennummers’ telt de schijf, die in eigen beheer is opgenomen. Installatiebedrijf Stegeman Euronics in Ruurlo is een van de verkooppunten van de geluidsdrager. Daarnaast is het schijfje vanaf vandaag ook te koop bij het duo zelf en tijdens de optredens van het tweetal. ‘Zie de cd als promotie van onze muzikale activiteiten’, zo besluiten Gera en Wim hun relaas.

 

Februari 2006:

Een kindje geboren 3:

Na onze dirigent en klarinettiste, nu ook een kindje bij de geluidsman.

Het begin van een nieuw leven,

zo lief, puur en klein.

Het is eigenlijk niet te beschrijven

hoe blij we met jou zijn.

Gert Jan

is geboren op  16 februari 2006.

hij 3480 gram en is 51 cm lang.

Gerco en Anneke Rabe

 

Veel te weinig plekken bij concert Bargkapel

Artikel uit de Stentor 14 februari 2006:

Ruurlo - Ruim honderd bezoekers kwamen zondag vergeefs naar Ruurlo voor het jaarlijkse concert van de Bargkapel uit Barchem in zaal de Keizerskroon. Het concert was een uur voordat het moest beginnen al volledig uitverkocht. In de zaal zaten toen al ruim 300 bezoekers. 'Volgend jaar moeten we maar 2 concerten organiseren' was de reactie van voorzitter Henk Vruggink van de "Vrienden van de Bargkapel". Naast de kapel verleenden ook het 't Brook Duo uit Markelo, bestaande uit VVD kamerlid Gert Jan Oplaat en Henny Tijdink en die Zwei, bestaande uit muzikant Wim Dolphijn uit Ruurlo en zangeres Gera Kock uit Gelselaar, medewerking aan het concert.

Fruhshoppen Ruurlo

Op 12 februari zal het jaarlijkse fruhshoppen weer plaatsvinden bij de keizerskroon te Ruurlo, medewerking wordt verleend door het Brook Duo, bij u allen bekend van het nieuwjaarsconcert van vorig jaar in Barchem. Gert Jan Oplaat kon deze dag vrij krijgen van zijn werk in de tweede kamer, zodat ze er een spetterend optreden van kunnen maken. Na de pauze zal de première plaatsvinden van het nieuwe duo "Die Zwei", dit is een duo waarin onze zangeres Gera, samen met Wim Dolphijn enkele bekende Tiroolse nummers ter gehore zal brengen.

Een kindje geboren 2:

 

Wij zij ontzettend blij met de geboorte

van onze zoon en mijn broertje

 

Wessel

Gerwin Minke

 

Wessel is geboren op 3 februari 2006

weegt 3650 gram en is 51 cm lang.

Wilco, Gea en Jelle Oonk Reurslag

 

 

Ook wenst de Bargkapel, Gea, Wilco, Jelle en Wessel, veel geluk en gezondheid.

 

Januari 2006:

 

Een kindje geboren 1:

 

ademloos zijn wij

en jij argeloos

en weergaloos mooi

 

Dankbaar en blij zij wij met de geboorte van onze dochter

 

Mahre

Jet

 

Geboren op 29 Januari 2006.

Willem Jan en Simone Jolink Kleine

 

 

De Bargkapel wenst Simone en Willem Jan met Mahre veel geluk en gezondheid.

 

 

Nieuwjaarsconcert 15 jan 2006:

Publicatie nieuwsbrief 5 jaargang 2

 

Op 15 januari werd het nieuwjaarsconcert gehouden in een bomvolle zaal van de Groene Jager in Barchem. Het was een fantastisch concert waarbij de Bargkapel ook enkele nieuwe nummers ter gehore bracht. Ook het optreden van Harm oet Riessen viel bijzonder goed in de smaak bij het publiek.

2006 is het jaar dat de Bargkapel haar 40 jarig jubileum viert. en bij een jubileum hoort natuurlijk een geschenk. Wij hebben gevraagd wat er op het verlanglijstje stond en bovenaan het lijstje stond nieuwe kleding voor de hele kapel.

Om dit allemaal te kunnen bekostigen hebben we tijdens het nieuwjaarsconcert een verloting gehouden met prachtige prijzen. Deze prijzen waren ons ter beschikking gesteld door Bakker Janssen uit Barchem, De Groene Jager uit Barchem, Alex schoenmode uit Ruurlo en als hoofdprijs een vaatwasser beschikbaar gesteld door Vakman Koeleman uit Barchem.

WIj willen deze bedrijven nogmaals hartelijk bedanken voor de beschikbaar gestelde prijzen. De gelukkige winnaar van de vaatwasser was Frank de Winter uit Bathmen.

Dit nieuwjaarsconcert werd het geluid voor het eerst verzorgd door W en R Verhuur uit Neede, we kunnen wel stellen dat dit op voortreffelijke wijze werd gedaan, dit werd bevestigd door de vele positieve reacties uit de zaal.