december 2011:

 

18 december - Winterfest der Volksmusik

 

Wat een feest! Afgelopen zondag. Het Brookduo bij de Haverkamp in Markelo. Het Winterfest der Volksmusik. Vooral door de aanwezigheid van ouderen uit met name Goor via de lokale Rode Kruisafdeling.

Onvoorstelbaar genot bij de massaal aanwezige ouderen voor wie deze periode rond de Kerst soms moeilijk is. Eenzaamheid ligt op de loer. Kinderen en kleinkinderen hebben hun eigen besoignes.
En wat maatschappelijk dan dankbaar zijn dat er altijd vrijwilligers zijn die zich het lot van weduwes, weduwnaars en eenzame ouderen aantrekken.

Eén van hen is de Goorse Linda van Wanrooij. Natuurlijk doet zij dat niet alleen, maar Linda is wel iemand die al enige tijd geleden het voortouw nam voor het zogeheten zomercafe van het Rode Kruis. Speciaal bedoeld voor mensen die minder goed ter been zijn, of oudjes die zich alleen voelen. Ik ken ook van die mensen in mijn omgeving. Hulde dus voor mensen als Linda van Wanrooij die bedacht om met meer dan honderd senioren naar het Winterfest der Volksmusik van het Brookduo te gaan. De ouderen beleefden een geweldige middag. Onvergetelijk voor hen. Dat is niet alleen een pluim voor het Brookduo zelf, maar zeker ook voor het bestuur en vrijwilligers van de lokale Rode Kruis in de Hof van Twente. De duisternis was al lang gevallen toen de chauffeurs van de taxibusjes ongeduldig stonden te wachten om de ‘gasten’ uit Goor weer naar huis te brengen. Een prachtige geste, het bijwonen van dit Winterfest der Volksmusik.

Nu gaan de ouderen weer naar huis. Hopelijk wordt het met een zwijmelende terugblik op dit Winterfest toch een mooie kerst.

20-12-2011 19:30:00 - Bron: Nieuws van de week

 

 november  2011:

 

19 november - Serenade  echtpaar Vruggink in Ruurlo.

 

Ruurlo - Op deze zaterdag hebben we een serenade gebracht bij Henk en Ellie Vruggink vanwege hun 40 jarig huwelijksjubileum. Henk is al jaren de stuwende kracht achter de "Stichting Vrienden van de Bargkapel" en in deze ten volle gesteund door zijn Ellie. In zijn toespraak benadrukte voorzitter Ype Jan Banda nog eens nadrukkelijk hoe belangrijk deze stichting is voor de Bargkapel. Met o.a. de hartelijke felicitaties en een prachtig boeket bloemen werd onze waardering jegens hen uitgedrukt. Het bruidspaar was duidelijk verrast en wist deze geste zeer te waarderen.

 

13 november - Gezellige middag met de Bargkapel en het Brookduo

in "De Nieuwe Aanleg" in Almen.

 

Almen - Deze middag waren we weer te gast bij Gea en Gert Compagne van Café Restaurant Zalencentrum "De Nieuwe Aanleg" om samen met het Brookduo voor een gezellige middag te gaan zorgen. En het is ook nu weer ruimschoots gelukt een volle zaal in de juiste stemming te brengen. Aan het eind van het programma brachten de Bargkapel en het Brookduo nog de 2 nummers ten gehore die ze samen op de onlangs van de Bargkapel verschenen cd "Wir Musikanten" hebben opgenomen. Met een oprecht "Bis Bald Auf Wiederseh'n" werd deze middag afgesloten.

 

oktober  2011:

3o oktober -

Mit buntem Musikprogramm Herbsttag verschönert

Kultur „Bargkapel“ aus dem niederländischen Barchem gestaltet traditionelles Konzert in Edewecht

                    Bericht und Bild von Erhard Drobinski

 

Edewecht - Bis auf den letzten Platz gefüllt war die Aula der Außenstelle des Gymnasiums Bad Zwischenahn-Edewecht, als die „Bargkapel“ aus dem niederländischen Barchem ihr „traditionelles Herbstkonzert“ gestaltete. Unter Leitung von Willem Jan Jolink trug das Blasorchester ein buntes Programm aus Polka, Walzer und Märschen vor, wobei neben Egerländer Musik auch böhmische Weisen gespielt wurden. Die Besucher waren begeistert und klatschten häufig im Rhythmus mit. Nach den einzelnen Darbietungen gab es vielfach tosenden Applaus.

Eingeladen zu dem Konzert hatte der gemischte Chor Westerscheps. Mit den Schepsern verbindet mit dem Blasorchester eine lange Freundschaft. 1979 spielte die „Bargkapel“ beim 60-jährigen Bestehens des Heimatvereins „Vergnögde Goodheit“ Westerscheps zum ersten Mal in der Gemeinde Edewecht. Weitere Auftritte folgten in unregelmäßigen Abständen. Seit 2007 kommen die Barchemer jeweils im Herbst, um das Publikum mit ihrer Musik zu erfreuen.

Besonders angetan war der Liedervater des Chors Westerscheps, Manfred Lüers, über die vielen auswärtigen Besucher, die das Konzert besuchten. Aus der ganzen Region waren Gäste gekommen. Einen besonderen Dank richtete Lüers an den Ammerländer und Edewechter Vorsitzenden des Sozialverbandes (VdK), Ewald Bruns. Er hatte 110 Eintrittskarten für das Konzert verkauft. Drei Stunden lang begeisterten die Barchemer mit bunten Melodien. Verlassen konnte das Ensemble um seinen Dirigenten Willem Jan Jolink und Sängerin Gera Kock die Bühne erst nach einigen Zugaben.

Bron: www.nwzonline.de/Region/Kreis/Ammerland/Edewecht/Artikel/2724664

 

22 en 23 oktober  2011:

 

Optreden Bennie Jolink één van de hoogtepunten
Uitermate geslaagd
jubileumweekeinde Bargkapel 

De eerste exemplaren van de nieuwe CD ‘Wir Musikanten’ werden tot hun grote verrassing aan de bestuursleden van de Stichting Vrienden van de Bargkapel aangeboden.Bennie Jolink van Normaal trad aan het slot van het muziekweekeinde samen met de Bargkapel op. Ype-Jan Banda van de kapel verleende bij het allerlaatste nummers ook zingend zijn medewerking.

Barchem - De jubilerende Barchemse muziekkapel de Bargkapel kan terugzien op een uitermate geslaagd muziekweekeinde. In dorpshuis ’t Onderschoer schitterende sfeervolle optredens, de presentatie van een nieuwe CD en een gezamenlijk optreden met Bennie Jolink van Normaal.

Het jubileumweekeinde dat gehouden werd in het kader van het 45-jarig bestaan van de kapel begon zaterdagmorgen al vroeg met het omtoveren van de sporthal van dorpshuis ’t Onderschoer in een ware concertzaal. Kosten noch moeite werden gespaard. En het resultaat mocht er weer zijn. Dit alles onder het motto: ‘vele handen maken licht werk’.

Zaterdagavond werd de aftrap gegeven door de Bargkapel met de openingsmars van de nieuwe CD ‘Auf Abenteuerreise’. Een schitterende concertmars waar alle geledingen van het orkest tot z’n recht kwamen. De eerste exemplaren van de nieuwe CD ‘Wir Musikanten’ werden tot hun grote verrassing aan de bestuursleden van de Stichting Vrienden van de Bargkapel aangeboden. Een geste die bij de ‘vrienden’ bijzonder in de smaak viel. Zonder de steun (ook financieel) van deze stichting was het uitbrengen van deze CD überhaupt niet mogelijk geweest. Het Brook Duo uit Markelo heeft ook meegewerkt aan een tweetal nummers op de CD en was afgelopen weekeinde eveneens te gast. Na de pauze was zaterdagavond uitgenodigd collega-orkest de Edelweiss Kapelle uit Gelselaar. Deze wist de stemming er tot ver na middernacht goed in te houden.

Zondagmorgen was er bij de Bargkapel enige lichte paniek te bespeuren. Er was geen trompettist. Hans Dijkman,die zaterdagavond nog zijn partijtje meespeelde was in de nacht van zaterdag op zondag opnieuw vader geworden en verbleef nog bij zijn Dinanca in het ziekenhuis. Gelukkig kon er nog na veel rondbellen een invaller van een fiets worden geplukt. En die was met een kwartiertje vertraging alsnog in Barchem. Ook zondag tijdens het frühschoppen werden nummers van de nieuwe CD gespeeld. Aangevuld met enkele andere stukken uit het veelomvattende repertoire van de kapel. Na nog weer gezamenlijk met het Brook Duo te hebben opgetreden kwam dan na de pauze het moment waar de vele bezoekers naar hadden uitgekeken. Het optreden van de Bargkapel met zang van Normaal ‘veurman’ Bennie Jolink. Sinds 7 juli 1996 was dit niet meer voorgekomen. En we kunnen wel stellen dat het weer klonk als vanouds! Met veel enthousiasme klonken nummers als Hendrik Haverkamp, De Boer is troef, Ik mos pissen en natuurlijk De hoofdman is knuppeldik door de zaal. Ook het publiek kende deze oude Normaal hits nog en er werd luidkeels meegezongen. Om ongeveer drie uur kwam er zondagmiddag een einde aan een zeer geslaagd jubileumweekeinde van de Bargkapel. Het zal moeilijk worden dit over vijf jaar bij het 50-jarig bestaan te overtreffen.

 

 

 

Bron; Contact ─ Ruurlo

Voor een foto-collage van de cd-opname klik hier.

Voor een foto-collage van de cd-uitreiking klik hier.

Voor een foto-collage van de medewerkenden hier.

Voor een foto-collage van ons jonge publiek klik hier.

Voor een foto-collage van het optreden van Bennie Jolink klik hier.

 

 

 

 

2 oktober -  Hervormde Kerk in Barchem heet: Barchkerk

 

BARCHEM - De hervormde kerk in Barchem heeft een naam: Barchkerk. Afgelopen zondag is na de dienst de naam bekendgemaakt.

De naam is bedacht door de oud-koster Jan Rietman. Hij en dochter Vera van voorzitter Gert Tessemaker van de kerkenraad hebben de naam onthuld. Zondag begon het programma rond het honderdvijftigjarig bestaan van de hervormde kerk. De Bargkapel begeleidde de dienst, die een meer dan volle kerk trok. Voor het begin van de dienst was er een presentatie van honderdvijftig jaar kerk. Morgenavond om 19.00 uur worden de jubileumactiviteiten voortgezet met bijvoorbeeld een muzikale rondgang van de muziekvereniging Crescendo door het dorp.

 

bron: Stentor - 3 oktober 2011

 

 

De Bargkapel tijdens de jubileumdienst in de Barchkerk

 

 

september  2011:

 

3 september - Geboorte Quint

 

       

 

 

We konden het kattekwaad niet meer aan.

Nu hebben we een broertje om ons bij te staan.

 

Met deze veelbelovende woorden kondigden Brend, Stan en Ruth de geboorte van hun broertje

Quint aan. Wij wensen onze flügelhornist André, Mascha, Brend, Stan, Ruth en Quint samen

een hele liefdevolle en gelukkige toekomst toe.

 

 

 augustus  2011:

21 augustus -

Open dag Streekradio Achterhoek FM

 

Streekradio Achterhoek FM voor Lochem en Omstreken hield zondag 21 augustus een open dag in en rondom haar studio aan de Wiersserbroekweg in Vorden. Deze vrij smalle weg leek wel een hele lange parkeerplaats gedurende de hele dag. Onder een stralende zon verleenden een keur van artiesten en hobbyisten hun medewerking aan de open dag die van 11.00 tot 18.00 uur duurde. Zo werd onze Bargkapel de eer gegund het programma te mogen openen. Ruim 2 duizend bezoekers hebben gedurende deze dag kunnen genieten van een een heel gevarieerd aanbod in een geweldige sfeer.

 

Voor meer informatie over de artiesten die deze dag hun bijdrage hebben geleverd klik hier

 

 

1 augustus -

Gezellig zomerconcert Harmonicaclub en Bargkapel

 

Heel toepasselijk opende de Bargkapel het ‘Zomerconcert’ maandagavond met het nummer ‘Die Sonne geht auf’. De zang werd door Willem Jan Jolink samen met Gera Kock verzorgd.

Ruurlo - Het was maandagavond goed toeven op het Kerkplein. Daar verzorgden in het kader van de Reurlse Pompdagen Harmonicaclub Ruurlo en de Bargkapel uit Barchem op uitnodiging van muziekvereniging Sophia’s Lust een gezellig ‘Zomerconcert’.

Harmonicamuziek en blaasmuziek. Het zijn werelden van verschil. Maar van beide muziekgenres werd door het talrijke publiek volop genoten. Harmonicaclub Ruurlo die begin volgend jaar haar tweede lustrum viert opende de muzikale avond. De club had maandagavond graag haar nieuwe cd gepresenteerd aan het publiek. Maar de realisatie van het twintig nummers tellende schijfje was nog net niet afgerond. Na een korte pauze trad de bijna compleet bezette Bargkapel onder leiding van kapeldirigent Willem Jan Jolink op. Heel toepasselijk opende de kapel het ‘Zomerconcert’ op deze zwoele zomeravond met het nummer ‘Die Sonne geht auf’. De zang werd door Willem Jan Jolink samen met Gera Kock verzorgd.

 

bron: Contact - editie Ruurlo

 

juli  2011:

 

3 juli - Intocht Barchemse Vierdaagse

 

Na een viertal overwegend heerlijke wandeldagen hebben 1059 deelnemers de finish bereikt van de Barchemse 4Daagse 2011.

Op het terras van Hotel Restaurant "In de Groene Jager" verzorgde

de Bargkapel voor de wandelaars en de bezoekers van dit evenement voor een paar uurtjes muzikale ontspanning. Onder het genot van een glaasje en een polkaatje of walsje konden de wandelaars nagenieten

van hun geweldige prestaties na 4 dagen wandelen in onze prachtige Achterhoek.  

 

 

 

 

juni  2011:

 

24 juni - Geboorte Lyra

 

Haar handen in de onze geborgen,

maakt zij zich nog geen zorgen voor de dag van morgen.

Iedere dag, ja ieder moment heeft zo aan zichzelf genoeg.

Zo kunnen wij ons verheugen in alles dat komen gaat,

en is het nooit te vroeg en ook nooit te laat.

Om samen aan een nieuwe toekomst te bouwen

in alle vertrouwen.....!

 

Met dit prachtige gedicht verwelkomden de trotse ouders

Saskia Klomp en Wietse Weenink, onze geluidsman,

 

                             hun dochter Lyra

Lyra Wapke Johanna

 

Wij wensen Saskia, Wietse en Lyra samen een geweldige toekomst toe.

 

 

 

april  2011:

 

25 april - Paasconcert met de Bargkapel en "De Veldzichttrekkers" uit Gorssel & Omstreken

in "De Nieuwe Aanleg" in Almen.

 

 

Op deze middag verzorgden de Bargkapel en de Veldzichttrekkers een Paasconcert

op deze prachtige lokatie gelegen aan het Twentekanaal en werd er een gevarieerd

programma gebracht. Door het fantastische weer was de belangstelling matig maar

de aanwezigen hadden een prima middag. Aan het eind van de middag kwamen de

de voetjes nog vlotjes van de vloer.

            

   

maart  2011:

 

13 maart - Vom Egerland bis Steiermark met

de Bargkapel en Rene Slapak in "De Keizerskroon" - Ruurlo  

 

bron: Contact - editie Ruurlo

'Publiek volop aan het ‘schunkeln’
Volle zaal voor Bargkapel met René Slapak

 

Stefan Woestenenk uit Ruurlo nam tijdens het concert een trompet solo voor zijn rekening.

Ruurlo - ‘Schunkeln’op de tonen van de volksmuziek gespeeld door René Slapak op zijn Steirische Harmonca. Dat deden zondagmiddag de meer dan tweehonderd bezoekers in zaal De Keizerskroon tijdens het jaarlijkse Frühschopconcert van De Bargkapel.

Wikipedia leert ons dat het begrip ‘Schunkeln’ (het op ritmische wijze meedeinen op muziek eventueel gearmd met de buurman/vrouw) eigenlijk alleen maar voorkomt in het Duitstalig gebied en wel voornamelijk met carnaval en bij evenementen met volksmuziek. Nou, in Ruurlo kunnen ze het ook! Het door de Stichting Vrienden van de Bargkapel georganiseerde Frühschoppen mocht zich voor de zoveelste keer weer verheugen op een (over) volle zaal. Blijkbaar slaat de combinatie van Bargkapel met een andere artiest of groep erg goed aan. De Bargkapel presenteerde zich in het eerste gedeelte van het programma met de alom bekende en geliefde combinatie van Egerländer, Böhmische muziek aangevuld met elke keer weer enkele muziekstukken uit een ander genre. Zoals bijvoorbeeld het schitterende trompetsolostuk ‘Midnight Tears’ waarbij kapelmeester Willem Jan Jolink zijn kunnen voor het voetlicht bracht, ondersteund door collega-trompettisten Dinand, Hans en Egbert en natuurlijk begeleid door de overige orkestleden. In de loop van dit jaar, waarin de Bargkapel haar 45-jarig jubileum viert, wordt een nieuwe CD opgenomen. En het nummer ‘Midnight Tears’ komt zeker op de CD! In het jubileumweekeinde van 22 en 23 oktober zal deze CD als alles volgens plan verloopt worden gepresenteerd.

AFSCHEID


René Slapak nam zondagmiddag twee keer een half uur voor zijn rekening. Ook zijn Duitse, Oostenrijkse en Sloveense deuntjes vielen goed in de smaak en er werd geregeld meegeklapt en gezongen en zoals al eerder gemeld ‘geschunkeld’. Tijdens het concert moest de Bargkapel afscheid nemen van tenorhornspeler Eibert van Sligtenhorst. Deze heeft na bijna twintig jaar lid te zijn geweest te kennen gegeven het wat kalmer aan te willen gaan doen. Hij kreeg een tweetal toegangskaarten aangeboden voor een concert van James Last, en zijn vrouw Corrie een prachtig boeket bloemen. Aan het einde van een zeer geslaagd Frühschoppen speelde de Bargkapel nog enkele stukken samen met René, zoals het overbekende ‘Rosamunde’, de ‘Schneewalzer’ en ‘Bis bald auf Wiedersehen’. Voorzitter Henk Vruggink van de Stichting Vrienden van de Bargkapel bedankte alle medewerkers en nodigde iedereen uit om bij een volgende gelegenheid weer aanwezig te zijn.

 

 

 

 

januari  2011:

 

16 januari - Nieuwjaarsconcert de Bargkapel

in "De Groene Jager" - Barchem  

 

Ook dit jaar organiseerde de Stichting "Vrienden van de Bargkapel" op zondag 16  januari weer haar traditionele nieuwjaarsconcert in "De Groene Jager" en de bezoekers werden verwelkomd met koffie en een nieuwjaarsrolletje.

Om 11.30 uur werd dit concert in een volle zaal op traditionele wijze geopend met de Radetzky Mars.

Met veel enthousiasme werden tijdens het eerste concert in dit jubileumjaar, de Bargkapel hoopt in 2011 haar 45 jarig bestaan te vieren, een aantal nieuwe nummers ten gehore gebracht en werden ook weer een aantal nieuwe "oude" nummers op de lessenaar gezet. Vooral het nieuwe nummer Midnight Tears (Nächtliche Tränen) oogstte aan het einde van het eerste blok bijzonder veel bijval. Een prachtig nummer voor de trompet-sectie dat door de ouders van flügelhornist/trompetist Hans Dijkman aan de kapel werd geschonken.  Een aantal van de gespeelde nummers zullen ook op de nieuw uit te brengen CD verschijnen. Deze CD zal tijdens het jubileumconcert in het najaar worden gepresenteerd.

Aan het eind van dit boeiende concert bedankte voorzitter Henk Vruggink van "Vrienden van de Bargkapel" de dirigent en de leden van de Bargkapel voor hun geweldige inzet en enthousiasme en alle muzikanten werd een schitterende verjaardagskalender van de Bargkapel aangeboden. Een geste die enorm werd gewaardeerd.

De Bargkapel hoopt met dit concert een eerste aanzet te hebben gegeven voor een fantastisch jubileumsjaar.

 

 

                       

                                De Bargkapel  -  Van dik hout zagen wij planken